Akü Nedir?
Aküler, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayabilen ve istenildiğinde bunu elektrik enerjisi olarak veren cihazlardır. Aküler, Batarya ya da Akümülatör olarak da adlandırılmaktadır.
Saykıl ya da Çevrim Nedir?
Akülerin deşarj edilmek suretiyle boşaltılması ve tekrar şarj edilerek geri doldurulması işlemlerine Çevrim ya da Saykıl (Cycle) denilmektedir. Bir akünün çevrim sayısı ya da çevrim ömrü ne kadar fazla ise akü o kadar uzun ömürlü olur.
Akü Nerelerde Kullanılır?
Aküler elektriğe ihtiyaç duyulan birçok alanda kullanılır. Binek araçlar, kamyonlar, otobüsler, iş makinaları, traktörler gibi otomotiv ve ağır hizmet araçların yanında elektrikli forkliftler, istif makinaları, alarm sistemleri, kesintisiz güç kaynakları, karavanlar, gemi ve yatlar gibi tüm deniz araçlarında, demiryolu taşımacılığında ve santrallerinde, barajlar ve enerji üretim tesislerinde, solar ve rüzgar santrallerinde, tüm yenilenebilir enerji uygulamalarında, baz istasyonları ve telekomünikasyon sistemleri gibi birçok noktada kullanılırlar.
Akü Çeşitleri Nelerdir ?
Enerji depolama aracı olan aküler genel sınıflandırma olarak ikiye ayrılır:
Primer BataryalarSekonder BataryalarPrimer Bataryalar, şarj edilemeyen kullan at şeklinde çalışan bataryalardır. Basitçe örneklemek gerekirse kumanda ve saatlerde kullanılan Alkalin olarak adlandırılan kalem piller bunlara örnek olarak gösterilebiir.
Sekonder Bataryalar, şarj edilerek tekrar tekrar kullanılabilen bataryalardır. Kurşun asit bataryalar, lityum bataryalar ve Nikel Kadmiyum bataryalar bu gruba örnek verilebilirler.
Kurşun Asit Bataryalar da kendi içinde Sulu Tip (Flooded Battery), EFB Tip, AGM ve Jel tip aküler (VRLA),
Tüplü Plaka Teknolojili (PzS-PzV) kurşun asit aküler olarak sınıflandırılabilir.
Derin Deşarj Nedir?
Derin Deşarj, akümülatörlerin depoladıkları enerjinin neredeyse tamamının aküden çekilmesi, harcanması durumudur.
Derin Deşarja Dayanıklı Akü (Deep Cyle Battery) Nedir?
Depoladığı enerjisinin büyük bir kısmı ya da tamamı sürekli olarak boşaltılıp tekrar doldurulmasına rağmen kapasitesinden ve ömründen kaybetmeden kullanılan aküler Derin Deşarja Dayanıklı Akü sınıfına girerler. Jel Aküler derin deşarja karşı en dayanıklı olan Kurşun Asit akülerdir.
DOD Nedir?
Akümülatörün deşarj derinliği anlamına gelen ingilizce Depth of Discharge kelimelerinin baş harflerinden oluşan kısaltmadır. Örneğin 100 Ah kapasitedeki bir akümülatör için %80 DOD ifadesi akünün 80Ah deşarj edilmesi durumunu ifade eder.
DOD ve Akü Ömrü Arasındaki nasıl bir ilişki vardır?
Akülerin deşarj derinliği yani %DOD arttıkça çevrim sayıları da azalmaktadır. Örneğin %80 DOD ile yaklaşık 450 çevrim yapabilen bir akümülatör %30 DOD ile kullanıldığında yaklaşık 1200 çevrim yapabilmektedir.
Elektrolit Nedir?
Elektrolit, akü içerisindeki seyreltilmiş Sülfürik Asit çözeltisine verilen isimdir. Elektrolit olmadan aküler çalışmaz, elektrolit sayesinde aküdeki iyonların hareketi sağlanır.
Jel Nedir?
Kurşun asit akülerde elektrolitin içerisine konulan SiO2 (silisyum dioksit) içeren katkı sayesinde akülerin elektroliti katı jel formundadır. Jelli elektrolit pozitif ve negatif plakalar arasındaki iyon alışverişini sağlar. Standart akü elektrolitini jelli elektrolite çeviren bu katkıya Jel denilmektedir.
Jel Aküler ve Sulu tip standart akülerin arasında ne gibi farklar bulunmaktadır ?
AGM nedir?
AGM , İngilizcede Absorbed Glass Mat yani emdirilmiş cam elyaf anlamına gelmektedir. Jel aküler gibi bir başka kuru tip akü olan AGM akülerde cam elyaf malzemeden yapılmış separatörler kullanıldığı için bu akümülatör tipine AGM aküler denir.
VRLA nedir?
VRLA kelimesi, İngilizcede vana kontrollü kurşun asit akü anlamına gelen Valve Regulated Lead Acid Battery kelimelerinin baş harflerinden meydana gelen bir kısaltmadır. Jel ve AGM tip aküler genel olarak VRLA sınıfına giren akümülatörlerdir. Her iki akü tipinde de akü iç basıncını ayarlayan valfler bulunmaktadır.
Seperatör Nedir?
Pozitif ve Negatif plaklar arasına yerleştirilen ve asitten etkilenmeyen bir malzemedir. Ana amacı pozitif ve negatif plakanın birbirine temasını engelleyerek kısa devreyi engellemektir. Akü teknolojilerine göre separatörler Polietilen, Cam Elyaf ya da PVC silika yapıda olmaktadırlar.
Soru Gönder:
Sık sorulan sorularda sizin sorunuz yoksa, bu formu kullanarak bize sorunuzu gönderebilirsiniz.